jazzstjerner
  • HJEM
  • ALBUM ANMELDELSER

Aarhus Domkirkes Kantori - Salmesuite ***

10/29/2012

 
Long Life Records

Aarhus Domkirkes Kantori kaster sig med "Salmesuite" ud i et ambitiøst projekt, der søger at blande flerstemmig salmesang med en instrumentering og et udtryk, der finder i hvert fald dele af sin oprindelse i den jazzede del af det musikalske udtryksfelt. Det er en udgivelse, der byder på megen god musik, men som måske mangler at blive helt og fuldt forløst.

Koret under ledelse af Carsten Seyer-Hansen synger ganske fint. Klang, intonation, rytmisk præcision og konsonantbehandling er alt sammen på et højt niveau ligesom Carsten Seyer-Hansens egne korarrangementer er velskrevne. Fraseringsmæssigt kan man til tider savne en lille smule fremdrift eller måske "friskhed" hvilket bl.a. kommer til udtryk i de unisone passager som f.eks. i starten og slutningen af "Aleneste Gud i himmerig" og - omend i mindre grad - i de mange homofone passager, som store dele af salmearrangementerne helt naturligt bygger på. På den baggrund bliver udtrykket en lille anelse for "andægtigt" efter undertegnedes smag.

De fire medvirkende musikere er alle aldeles glimrende instrumentalister og som sådanne byder særligt de to blæsere Michael Bladt og Jakob Buchanan på fremragende spil. De formår på fornem vis at udnytte kirkerummets akustik og spiller med god sans både for det mere fast strukturerede sammenspil som f.eks. i "Guds godhed vil du prise" og melodiøse improvisationer. Men også Mads Wadmann på klaver og Marilyn Mazur på percussion giver fine prøver på deres instrumentale færdighed bl.a. i "O Gud, du ved og kender".

Udgivelsen fungerer aller bedst dér, hvor man får en fornemmelse af at kor og kvartet reelt spiller sammen, som f.eks. i midterdelen af "Aleneste Gud i himmerig". Her er det som om arrangementet med succes benytter sig af koret i rollen som ekstra instrument. Andre steder bliver samspillet mellem henholdsvis kvartet og kor lidt mere fragmentarisk med nogle periodevis lidt mindre naturlige overgange.

Alt i alt er "Salme Suite" dog en god udgivelse, der tør at udfordre et svært materiale med lige dele respekt og lyst til at nytænke. Alene på den baggrund er det en vigtig CD.
Køb/bestil

Sidsel Storm - Nothing In Between *****

10/22/2012

 
CALIBRATED

Sidsel Storm har gennem flere år i stigende grad markeret sig som en af de mest fremtrædende yngre danske jazzvokalister - særligt herhjemme, men også i udlandet bl.a. med succes i Japan. Og man må sige, at Storm i bedste forstand har fundet en formel, der gør hendes musik vedkommende både i kunstnerisk forstand og i kommercielt henseende. Med den seneste udgivelse "Nothing In Between" bevæger hun sig endegyldigt fra lovende talent til helstøbt og moden kunstner.

Standarden på albummet er meget høj. Først og fremmest er materialet på udgivelsen stærkt både med hensyn til teksternes niveau og melodiernes udformning. Storm har tidligere modtaget DPA's jazzkomponistpris og i samarbejde med Peter Otto er det blevet til seks originale sange der parrer dybde med en umiddelbar tilgængelighed. Resten af numrene er standards og kompletteres af Mads Mathias' "Early Kiss".

Musikerne, der akkompagnerer Storm er alle formidable individualister og i tilgift hertil er deres sammenspil meget fint - det går langt ud over professionelt samarbejde og vidner om, at der er tale om musikere, der har krydset klinger ved utallige lejligheder. Der er en meget fin forståelse for indbyrdes roller, ligesom der spilles med både ro, kreativitet og stilsikkerhed både i akkompagnementet og i solopassagerne. Det er særligt pianist Magnus Hjorth og trompetist Tobias Wiklund, der fremstår som de lysende stjerner i kvartetten, der akkompagnerer Storm. Både Hjorth og Wiklund evner at spille med solid forståelse og kærlighed for traditionen, samtidig med at deres spil - ikke mindst improvisationerne - bobler af ungdommelig iderigdom og engagement. 

Som sanger har Sidsel Storm alle de kvaliteter, der gør hende interessant at lytte til. Hendes stemme har en orginal, ganske let mørk klang og hun intonerer sikkert. Hun fraserer elegant uden overdrevne ornamenteringer, og så har hun godt styr på det rytmiske parameter også - med andre ord: hun swinger.

Både Storm og orkestret som helhed behersker alt fra den nordisk lyriske tone som i den smukke "Flown Away" til det mere traditionelle amerikanske univers som i klassikeren "I'm Beginning To See The Light". Samtidig træffes der nogle glimrende musikalske valg, når materialet naturligt lægger op til det som f.eks. i "This Moment" hvor Gustaf Ljunggrens lap steel klæder den smukke melodi. Og selvom udtrykket varierer gennem pladen har den en klar dramaturgi og homogenitet, der vidner om, at der er arbejdet for at skabe en grundlæggende rød tråd. 

Endelig er pladens tekniske produktion ganske fornem. Sounden er dejlig varm, de enkelte instrumenter klinger godt hver for sig, ligesom mixet er overordentlig egalt. Alt i alt er "Nothing In Between" en af den slags plader, der besidder den dybte, der gør den både relevant som behagelig baggrundsmusik og musik man fordyber sig i, og det giver udgivelsen det tilsigtede internationale format.
Køb/bestil

    Arkiv

    July 2013
    June 2013
    March 2013
    February 2013
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011

    RSS Feed