jazzstjerner
  • HJEM
  • ALBUM ANMELDELSER

Caution! Art Kills! - Current Affairs ****

10/26/2011

 
GATEWAY

Caution! Art Kills! eller forkortet C!AK! debuterede i 2009 med albummet "Live In Aarhus" - et album, der høstede anerkendende ord med på vejen af anmelderne. Nu er trioen med det lidt ildevarslende navn på banen med opfølgeren "Current Affairs", en plade, der både vidner om, at Århus sagtens kan måle sig med København med hensyn til opfostringen af begavede musikere og om, at det klassiske piano trio format har fundet nogle ganske spændende unge eksponenter i disse år (her på sitet kan du bl.a. læse anmeldelser af Lars Fiil Quartet, Martin Schack samt Morten Schantz Trio - udgivelser hvor trioen spiller en ganske væsentlig og fremtrædende rolle).

Materialet på "Current Affairs" er først og fremmest originale kompositioner - de fleste skrevet af gruppens pianist Casper Hesselager suppleret af et enkelt nummer signeret bassist Thomas Sejthen samt numre trioen har skrevet i fællesskab. Derudover er der et enkelt Luke Temple nummer samt et nummer af "The Zombies".

Pladen har en fin dramaturgisk konception og indledes fornemt af Hesselagers "Happy Thoughts" - præsenteret af pianisten alene - og efterfølges af et af udgivelsens højdepunkter "Opening", der er både rytmisk, harmonisk og melodisk meget fængende. Fra start introduceres et tonesprog, der naturligt bygger bro mellem det mere kunstmusikalsk orienterede udtryk og jazzens univers, iøvrigt fint repræsenteret af Hesselager som eksponent for det førstnævnte og Sejthen som repræsentant for sidstnævnte med trommeslager Christian Windfeld som begavet bindeled.

Også nummeret "Get Deep, Get Close" er et fornemt forløb i hvilken den smukke, relativt lyriske midterdel rammes ind af et ostinatbaseret og meget inciterende tema. Windfelds trommesolo er decideret fremragende og et dejligt eksempel på, at trommerne i de rigtige hænder ud over det perkussivt rytmiske også har en væsentlig klanglig rolle. Titelnummeret "Current Affairs", den efterfølgende "We Are Your Friends", Sejthens "Efter Festen" samt "Zoom Power" viser alle i en eller anden grad, at de tre musikere i C!AK! både behersker det relativt stramme og det helt frie udtryk og at sammenspillet er ganske fint og intuitivt.

Med de to afsluttende udgaver af The Zombies' "This Will Be Our Year" - hvor særligt den lidt mere åbne sidste udgave er et lyt værd afsluttes en plade, der  er lyttevenlig, relativt tilgængelig og alligevel indholdsmættet.

Køb/bestil her

The Bob Nova Projekt - New View ***

10/22/2011

 
GATEWAY

Bag bandnavnet "The Bob Nova Project" gemmer sig de to garvede musikere Sverre Stein Nielsen og Thomas Engelhardt, der tidligere mest har bevæget sig i rock-americana universet. Ad omveje opdagede de deres interesse for og kærlighed til Bossa Novaen, som de siden har gjort til deres fælles musikalske grundlag. The Bob Nova Projekts debut "New View" præsenterer således 12 originale kompositioner, der alle hanker op i Bossaen.

Som udgangspunkt er "New View" et ganske sympatisk udspil. Der er noget opløftende over musikere, der begiver sig ud på nyt og måske dybt vand i forhold til tidligere tiders musikalske ståsted. Uden at kende voldsomt meget til Nielsen/Engelhardts tidligere meritter i bl.a. "Funky Nashville" (bortset fra de numre jeg har lyttet til på Spotify i forbindelse med arbejdet på denne anmeldelse) er der tale om et ganske markant stilskifte og det er både udgivelsens styrke og svaghed.

Håndværket på "New View" er i orden. Der spilles på baggrund af et godt teknisk fundament, arrangementerne (ikke mindst Flemming Bergs strygerarrangementer) er fornuftigt skruet sammen og melodierne er ganske behagelige og iørefaldende - til undertegnedes personlige favoritter på sidstnævnte område hører "When The Winter Time Is Over" og "Don't You Cry". Sverre Stein Nielsens vokal er luftig og sikkert intoneret, mens rytmegruppen bestående af bl.a. Ole Ulvedal på bas og Peter Bjerrum på trommer swinger stabilt.

Når dette er sagt, så savner udgivelsen efter undertegnedes smag noget dybte i udtrykket - noget der gør, at man som lytter ikke mister interessen undervejs. Teksterne, som er ganske glimrende, lægger da egentlig også op til noget mere dynamik, nogle flere kontraster og ikke mindst flere nuancer i den vokale og instrumentale fremførelse. Selvom det er svært at sætte en finger på Nielsens vokal i teknisk henseende mangler den måske noget variation i klanglig, fraseringsmæssig og måske også rytmisk forstand. Tilsvarende gør sig gældende for Freddy Rasmussens saxofon. Tonen er fin og luftig, men det er så som så med variationen og nuancerne i både det melodiske og det betoningsmæssige. Noget lignende gælder også i den instrumentale "Running Waters" hvor guitaren særligt i temapræsentationen er ganske upersonlig i udtrykket og ligeledes i den kvindelige vokals tema i "Loretta". 

Det tager uhyggelig lang tid at tilegne sig en stil som Bossa Novaen og det er da heller ikke fair at lytte til "New View" som en Bossa Nova plade. Der er tegningen til noget originalt i grænselandet mellem jazz, latin og pop i udgivelsen. På den måde skal man måske se The Bob Nova Projects debut som et skridt på vejen mod en radiovenlig crossover musik, der - hvis musikerne kaster noget af det polerede overbord og sætter endnu mere af deres personlighed og sjæl på spil i selve musikken - kan blive rigtig interessant! Den brede appel er jo allerede tilstede.

Køb/bestil her 

Steen Rasmussen - Steen Rasmussen Quarteto em Sao Paolo *****

10/18/2011

 
CALIBRATED

I pressemeddelelsen, der følger med Steen Rasmussens seneste udgivelse står der følgende: "[...] man kan være sikker på at magien fra de tidligere udgivelser er mere end bibeholdt på denne helt igennem fænomenale indspilning som man ikke kan andet end at forelske sig i med det samme.". Noget af en udmelding fristes man til at sige - så er det straks værre, at det ovenikøbet er fuldstændig og aldeles sandt! Om dette indtryk forstærkes af, at pladen oser af sol og varme på en stormende og regnfuld eftermiddag skal stå hen i det uvisse, men musikkens fornemme kvalitet kan der ikke herske tvivl om. 

Der er mange højdepunkter på pladen. Først og fremmest bydes der på enddog meget fornemt musikalsk håndværk, der er både tro mod stilen og originalt. Der spilles afsindig tilbagelænet i ordets mest positive forstand, og det gælder både med henblik på timing og - hvilket måske er endnu mere væsentligt - tone. F.eks. er både Lis Wessbergs trombone- og Steen Rasmussens klaverspil perfekte eksempler på, at det er ligeså væsentligt hvordan man spiller som hvad man spiller. Wessbergs tone er på én og samme tid luftig og distinkt, mens Rasmussens anslag vidner om en musiker, der spiller sine soli udelukkende på musikkens præmisser som helhed og ikke for at profilere individet. Begge dele demonstreres fornemt i den indledende "Coracao Vagabundo", men er derudover en gennemgående glæde ved hele udgivelsen. Udover Wessberg og Rasmussen står også de to vokalister Marcia Lopes og Fabio Cadore utrolig stærkt som et autentisk supplement til det ellers nordisk farvede ensemble. De synger med dejlig lethed, fornem intonation og dybde i udtrykket og det er ualmindelig godt castet - der er ingen sangere i den "danske andedam", der kan måle sig med den sikkerhed inden for genren som de to "lokale" lægger for dagen. Endelig swinger rytmegruppen med Fredrik Damsgaard (bas) garvede Jacob Andersen (percussion) og Jonas Johansen (trommer) ganske fortrinligt, ligesom diverse gæster som f.eks. guitaristen Jonas Krag og perkussionisten Afonso Correa er mere end blot "fyld".

Materialet på indspilningen består først og fremmest af klassiske, men også nyere brasilianske kompositioner som kapelmesteren har udvalgt i samarbejde med den spanske musikproducer Alfredo Lorenzo. Også i den henseende er udfaldet ganske opløftende, idet der er tale om et repertoire, der ikke alene byder på skønne melodier, men også rummer den nødvendige diversitet, således at man ikke daser uengageret hen i den tilbagelænede stemning. 

Alle numrene på udgivelsen tåler adskillige genhør, men der alligevel nogle perler, der fortjener særskilt opmærksomhed. Det gælder bl.a den indledende  "Coracao Vagabundo", "Tempo de Samba", der med succes blander et udtryk a la Sades "Smooth Operator" og Gilberto/Getz/Jobims klassiske indspilninger (nyd ikke mindst Fredrik Damsgaards enkle men meget smukke bassolo), den lette duet "Copenhaquen", den nordisk farvede "Sem Fantasia" og ikke mindst undertegnedes personlige favorit - Steen Rasmussens egen "Carla". Både den fabulerende indledning og ikke mindst det i sin enkelhed uhyggeligt veldrejede tema er musik når det er bedst!

Steen Rasmussen og hans hold har begået en plade, der med stor lethed og elegance skaber et konglomerat af brasiliansk livsglæde og nordisk melankoli. Det siger næsten sig selv, at udgivelsen derved er både let tilgængelig og dyb.

Køb/bestil her

Rasmus Stenholm - Cordoba ***

10/17/2011

 
LONG LIFE RECORDS

Rasmus Stenholms seneste udgivelse betegnes af kapelmesteren selv som den svære toer efter en succes debut med titlen "For Those About To Roll". Undertegnede har ikke tidligere stiftet bekendtskab med Stenholm og derfor har gennemlytningerne af "Cordoba" været ganske forventnings- og fordomsfri, måske med den betydelige undtagelse, at de medvirkende musikere på pladen er af en kaliber, der alligevel puster lidt til forventningens glød. Således har Stenholm allieret sig med Uffe Steen (guitar), Michael Bladt (Tenorsax) og Morten Ærø (trommer) og det er "castet" på den helt rigtige måde, stilen taget i betragtning. 

Grundlæggende er "Cordoba" en dejlig ukompliceret udgivelse. Musikken swinger upåklageligt og sounden er befriende upoleret "gammeldags" uden at man som lytter føler, at dén side af sagen er underprioriteret. Kender man de medvirkende musikere ved man, at de hver især dyrker deres helt egen personlige instrumentalsound og måske er det netop derfor at kvartettens samlede ensemblesound på trods af en umiskendelig forankring i traditionen fremstår frisk og original.

Kompositionerne er med undtagelse af Ray Browns "Gravy Waltz" alle komponeret af Stenholm selv og det slipper han mestendels ganske fint fra. Pladens indledende og afsluttende nummer "Anholt Rag" byder på udgivelsens mest inciterende tema - det er lige før man kan tilskrive det radio hit-potentiale. Resten af det melodiske materiale er måske ikke helt så stærkt, men både "Groovin On Main Street" og den high life inspirerede "Jungle Fever" byder på gode melodier, der er mere end blot stationer på vej mod improvisationerne.

Og netop improvisationerne er ganske udmærkede - det kræver sit at holde intensiteten i soloerne i et harmonisk univers, der er relativt simpelt. Det lykkes fint for de fire musikere det meste af vejen, og det er ganske sjældent, at man som lytter sidder med en fornemmelse af, at man måske kunne have kogt den musikalske essens ned til et endnu stærkere udtryk (f.eks. balancerer "Groovin On Main Street" periodevis mellem et stærk rumligt, groovebaseret udtryk og en snigende ligegyldighed).

Alt i alt er "Cordoba" en dejlig, lyttevenlig plade, der byder på både veldrejet og velspillet enkel musik.

Køb/bestil her

Pelle Fridell - More Go Jaz ****

10/4/2011

 
GATEWAY

Selvom "More Go Jaz" er opfølgeren på Pelle Fridells første soloalbum "Go Jazz" (2002) og med den mellem liggende udgivelse "Works Ahead" (2008) faktisk er kapelmesterens tredje udspil i eget navn er han stadig et relativt nyt musikalsk bekendtskab for undertegnede. Det gør dog ikke glæden ved at høre nærværende CD mindre og der er da også noget hjemmevandt over den tilgang Fridell og hans medmusikere deler, som gør, at man ved første "ørekast" føler, at man er i selskab med en gammel ven. 

Ovennævnte oplevelse skyldes først og fremmest, at hele udgivelsen er et stilstudie i god smag. Hvor tit har man ikke hørt udgivelser, der blander akustiske og elektroniske elementer uden held, fordi det snarere gøres med øje for målgruppen end med øje for hvad sammensmeltningen af de to nævnte udtryksfelter gør for selve materialet. På "More Go Jaz" skiftes der ubesværet mellem den varme, elektroniske "lounge"-stemning som i åbningsnummeret "Wingspan" (et nummer, der byder på alskens programmering) og en ligeså varm og intens akustisk souljazz som i den efterfølgende "Soulmate", hvor Fridell demonstrerer fornemt baryton-spil.

"Tappa Dush" er et dejligt energisk swingende nummer hvor bl.a. Henrik Gunde folder sig ud i en mere moderne klaver-stil end nogle måske kender ham for. Han er en fremragende pianist både når det gælder det harmonisk samt rytmisk mere komplekse, men også, når udtrykket er mere bart som i den skønne intro til det stemningsfulde nummer "Lark" hvor Pelle Fridell håndterer sopransaxofonen med sikker intonation og fin klang. I det hele taget er det måske balladerne, der er de helt store højdepunkter på en udgivelse hvis enkelte skæringer alle først og fremmest udvikler sig i rum. Særligt den afsluttende "Now Is Paradise" med barneklukken a la Stevie Wonders "Isn't She Lovely" i baggrunden, bygger ikke bare på en fornem, enkel og bevægende melodi, den vidner også om at Pelle Fridell og hans medmusikere spiller musik, fordi de har noget på hjerte. Og både kapelmesteren, Henrik Gunde på klaver, Thommy Andersson på bas og ikke mindst Morten Lund på trommer har et format, der et kort sekund lader en glemme, at vi faktisk lever i en tid, hvor det er amatørerne, der får mest mediebevågenhed. 

Pelle Fridell opfordrer i pressematerialet, der fulgte med CD'en til dialog om musikken. Jeg kan kun sige: Kære Pelle, tak for en fornem udgivelse. Jeg håber den sælger jazz guld!

Køb/bestil her

Simon Spang-Hanssen & Grupo - Bird In Space ****

10/2/2011

 
GATEWAY

Simon Spang-Hanssen er en yderst kreativ herre. Hans visitkort rummer således adskillige titler som saxofonist, komponist og ikke mindst maler. De få billeder jeg har set af Spang-Hanssen har alle været ganske farverige og et hurtigt vue over udgivelser samt projekter vidner om, at tilsvarende gør sig gældende for hans musikalske univers. Det samme gælder hans seneste album med titlen "Bird In Space".

Hovedparten af numrene er indspillet i Belo Horizonte i Brasilien og musikken er da også ganske dansabel, ligesom den grundlæggende bygger på et stærkt rytmisk fundament og nogle relativt enkle og sangbare melodier.

Der indledes med Irio Juniors energiske og sine steder ganske virtuose klaverintro, som går direkte over i den sambainspirerede "Aquela Noite", der introducerer et af udgivelsens stærkeste elementer - nemlig selve instrumenteringen, hvor særligt det fornemme sammen- og modspil mellem Spang-Hanssens saxofon og Mariane Bitrans fløjte samt Enéias Xaviers distinkt rytmiske el-bas (den fungerer glimrende i netop denne stil!) giver musikken en ganske original klang. Netop klangens originalitet kommer også glimrende til udtryk i nummeret "Estrada Do Sol" hvor den indledende unisone temapræsentation mellem klaver og alt-fløjten lyder dejlig særegent, mens det siden følgende kontrapunktiske sammenspil mellem Spang-Hanssens velintonerede sopransax og netop alt-fløjten blander forbavsende godt - og så byder Mariane Bitran på en dejlig melodisk solo.

I "Nave Espacial" viser ensemblet som helhed, at det formår at bevæge sig relativt ubesværet gennem mere komplekse rytmiske strukturer, mens titelnummeret "Bird In Space" på mange måder er det udtryksmæssige højdepunkt på pladen bl.a. i kraft af dets skønne indledning, men også fordi det både hvad form, dynamik og ikke mindst hvad solisternes improvisationer angår er det mest interessante. Og netop improvisationerne - måske især hos pianist Irio Junior - bliver periodevis lidt for "solist"-betonede fremfor at fungere som en nødvendig del af arrangementerne.

Alt i alt er "Bird in Space" dog en meget velfungerende udgivelse, der stilistisk måske kan beskrives som en slags mellemting mellem Michel Camillos "One More Once" og Aske Benztons "Badminton" og dét i sig selv er jo en blåstempling. 

Køb/bestil her

    Arkiv

    July 2013
    June 2013
    March 2013
    February 2013
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011

    RSS Feed