jazzstjerner
  • HJEM
  • ALBUM ANMELDELSER

Surf In Stereo feat. Kasper Tranberg ***

5/22/2011

 
GATEWAY

Surf In Stereo vandt i 2009 den prestigefyldte konkurrence ”Ung Jazz” og har siden etableret sig på den danske og til dels internationale musikscene med relativt flittig turnéaktivitet. Nu er orkestret, der tæller Guitarist og komponist Kasper Leonhardt, bassist Jonathan Bremer og trommeslager Michael Vitus så klar med deres anden udgivelse, der kommer blot et år efter deres debut “Live In Paradise”. Ved siden af bandets faste medlemmer medvirker desuden trompetisten Kasper Tranberg.

“Surf In Stereo feat. Kasper Tranberg” er en udfordrende plade, der ikke stiller sig til tåls med at “please” lytteren, men kræver at man skal kunne flytte fokus både fra nummer til nummer, men også i de enkelte til tider relativt komplicerede arrangementer. 

Udgivelsen stritter fra det tungt swingende rockinspirerede univers med skalaorienterede temaer og improvisationer, masser af effekter og masser af energi som i åbneren "Gypsy, Gypsy, Gypsy" eller nummeret "Ignorance Is Bliss" (her får selv Tranbergs trompet en tur i "vridemaskinen") til stemningsorienterede kompositioner som de smukke ballader "Extravaganza" og "This One Is For You" hvor sammenspillet mellem Leonhardts guitar og Tranbergs trompet skaber en ganske original sound. Midt imellem disse yderpoler finder vi numre som i udtryk kan minde lidt om opdaterede udgaver af fusionsorkestre som Spyra Gyra eller Focus f.eks. den glimrende "Ambient Pussy" og "Astronaut vs. Gravity".

Det musikalske håndværk er indbydende og udført på højt teknisk niveau - særligt synes jeg at bassist Jonathan Bremer virker meget moden sin unge alder til trods - ligesom tilgangen til det kunstneriske udtryk hos orkestret er dejlig kompromisløs og sounden meget original. Personligt kunne jeg godt tænke mig, at det tematiske materiale enkelte steder fandt et endnu mere melodisk orienteret fokus ligesom der evt. kan skæres yderligere ind til benet på arrangementssiden, idet enkelte af formerne måske forekommer lidt fragmentariske. Omvendt, så er det måske en del af originaliteten i "Surf In Stereos" udtryk og den skal der i den grad holdes fast i.

Køb/bestil her

Bent Clausen - Plasma Clouds ***

5/20/2011

 
GATEWAY

Man tror det næppe, men "Plasma Clouds" er faktisk Bent Clausens første plade i eget navn efter et musikalsk liv, der har budt på fremtrædende roller som sideman for både danske og internationale stjerner. Indspilningerne stammer fra to studie-sessions med forskellige hold - én fra 1999, hvor hovedparten af materialet er indspillet og én fra 2010.

Pladens omdrejningspunkt er Bent Clausens smukke vibrafon - et instrument, der altid har hørt til undertegnedes favoritinstrumenter fordi det ved siden af nogle helt åbenlyse klanglige kvaliteter også rummer et naturligt perkussivt element. Begge dele manifesteres allerede i de første to numre "Wail" - et stemningsmættet, melodiøst nummer med nordisk anstrøg - og "Makaya", der med sit let vuggende groove, bassens hyppige orgelpunkt og sin simple harmonik lader tankerne flyve mod varmere himmelstrøg.

Pladen rummer mange kvaliteter. Først og fremmest harmonerer musikerne utrolig godt sammen i klanglig forstand hvor særligt Christina von Bülows luftige saxofon og Bjarne Roupés eminente guitar blander fremragende med Clausens vibrafon. Dernæst er det tematiske materiale meget stærkt. Selv udtrykker kapelmesteren, at musikken er skrevet for at få instrumenterne til at synge - det lykkes til fulde, idet melodierne er meget sangbare uden at være alt for klichéfyldte - og det er netop i spændingsfeltet mellem det velkendte og originaliteten, musik synes at blive mest bevægende. I øvrigt glimrende udtrykt i både titel og fortolkning af "Don't Think Too Much". Endelig er produktionen af albummet ganske indbydende selvom, eller måske snarere på fordi musikken er indspillet direkte på to spor.

At indspilningerne stammer fra to forskellige sessions høres tydeligt og selvom stemningen og det stærke melodiske fokus er bevaret på de sidste numre på pladen svækker det alligevel dramaturgien og homogeniteten i udgivelsen en lille smule. Det ændrer dog intet ved indtrykket af, at Bent Clausen er en begavet instrumentalist og i endnu højere grad komponist og at flere udgivelser fra ham i eget navn skal være mere end velkomne!

Køb/bestil her

Six City Stompers - Miss Floridor ****

5/20/2011

 
CALIBRATED

Der er orkestre, der fungerer bedst på en scene og så er der orkestre der fungerer bedst på plade. Six City Stompers beviser på deres andet album "Miss Floridor", at der er også er orkestre, der formår at kombinere en energisk live-energi (ca. 250 gigs er det indtil videre blevet til!) med en fremragende og på mange måder ganske poleret studielyd (uden berøringsangst for overdubs og effekter) . Det i sig selv er faktisk en kombination, der er original ligesom orkestrets udtryk i øvrigt. 

Inspirationen og en del af materialet er hentet i og omkring New Orleans Funken, hvor bl.a. kunstnere som Dr. John længe har hørt til mine personlige favoritter. Men der er også en hel del originale kompositioner. Musikken balancerer mellem vokalorienterede fortællinger - hvor frontfigur Mads Mathias synger med en fin, klar og flot intonerende stemme, der sine steder minder om Jamie Cullum, men mest af alt afslører en ungdommelig let og optimistisk crooner - og instrumentale numre, der afslører et orkester, der ikke bare er fremragende sammenspillet, men også består af helt ekstremt dygtige musikere. Tag f.eks. et nummer som "Christopher Columbus", der på fornemmeste vis demonstrerer, at synkoper og tværgående underdelinger kan spilles med lethed og uden at det bliver fortænkt.

I det hele taget synes "lethed" at være kodeordet. Arrangementerne er simple uden at være banale og tonen hos alle blæserne (Mads Mathias på saxofoner,  Peter Marott på trompet/flygelhorn og Peter Rosendahl på flugabone) er luftig, men med klare ansatser og fine nuancer i betoningerne i improvisationslinjernes mange underdelinger. Og så swinger rytmegruppen fornemt - ikke mindst på grund af Regin Fuhlendorfs eminente strengespil.

Repertoiremæssigt synes jeg personligt at de originale kompositioner virker mest tiltalende - måske fordi der ikke er alle mulige andre kunstnere at danne referencer til. Særligt den indledende "Miss Floridor" og den småfrustrerede "No Booty Yet" (i øvrigt med et skønt "øl-kor") rammer både musiker-, lytter- og ikke mindst dansenerven hos undertegnede. Det gør den bluegrass-/countryinspirerede afsluttende "I'll Fly Away" (A.E. Brumley) i øvrigt også - den er en lille perle.

"Miss Floridor" er et rigtigt sommeralbum, der lægger op til dans og glade dage, spillet af musikere, der er fast forankret i trad jazzen og server den med en ungdommelig nerve, der gør udtrykket originalt.

Køb/bestil her

Parsley Music - Faster The Stain ***

5/19/2011

 
CALIBRATED

Parsley Music debuterede i november sidste år med albummet "Faster The Stain". Det er Cecilie Svendsen,  som er den absolutte frontfigur , idet hun både står krediteret som sangskriver (tekst/musik) og producer af albummet. Og så er det hende, som synger på de 10 skæringer på pladen.

Stilistisk minder musikken på "Faster The Stain" om de musikalske universer man bl.a. kender fra Tom Waits, Nick Cave og Leonhard Cohen. Det er udtryksfuld til tider cabaret-inspireret musik, med en mørk og melankolsk farve og et meget personligt tekstmateriale - i Cecilie Svendsens tilfælde med udgangspunkt i ensom kærlighed og umuligt begær.

Det er særligt vokalen, der gør Parsley Musics album til et spændende bekendtskab. Cecilie Svendsen er som sanger ganske original med god sans for frasering og et dejlig bredt dynamisk udtryk, der vidner om en rigt facetteret personlighed. Til gengæld kunne jeg ønske mig at sangene særligt i harmonisk henseende, men også i instrumenterings-/arrangementsmæssig forstand havde et mere vidtfavnende udtryk.

Men der er nogle deciderede perler på albummet, som er både bevægende og originale. "A Second Of A Second" har en dejlig humoristisk og let "tinch", mens de to ballader "U And I" og "Tidal" både har stærke tekster og giver plads til Cecilie Svendsens glimrende vokal samt de udmærkede musikere i bandet, hvor særligt Arthur Lea byder ind med smukt tangentspil.

Alt i alt er "Faster The Stain" et ærligt og personligt udspil, der dog kræver et par gennemlytninger før det åbner sig op.

Køb/bestil her

Jan Harbeck Quartet - Copenhagen Nocturne *****

5/19/2011

 
STUNT

Allererede da jeg under min studietid midt i 90'erne for første gang hørte Jan Harbeck på Café Luna i Ålborg kunne man fornemme, at der var noget stort - eller snarere én stor - på vej. Stilen var ganske vidst en anden og mere hårdtslående fusionsjazz end den han præsenterer på sit seneste udspil "Copenhagen Nocturne", men allerede dengang fornemmede man en ung musiker med solide håndværksmæssige færdigheder og en personlig tone.

Med forgængeren "In The Still Of The Night" manifesterede Harbeck sig som en af de helt tunge drenge på den danske saxofonhimmel. Med den nye udgivelse tager han skridtet helt op i superligaen og med lidt held kan det måske også kaste større international anerkendelse af sig, for pladen har så mange kvaliteter, at de står i kø for at blive fremhævet.

Materialet består af  standards fra den amerikanske sangskat og Harbecks udvalg er fortræffeligt - varieret og samtidig homogent med en fin blå undertone. Arrangementerne er glimrende, idet de både nænsomt udfordrer melodierne og samtidig giver plads til de enkelte musikere. Og hvilke musikere! Både Henrik Gunde ved klaveret og Anders Holm på trommerne hører til mine absolutte favoritter, bl.a. fordi de har den skønneste musikalske udstråling på scenen: Varm, humoristisk og med masser af spilleglæde - en udstråling, der i den grad også gør sig gældende på dette album. Derudover er Gunde nok dén danske pianist med de mest unikke rytmiske færdigheder. Hans timing og swing som sideman er uovertruffent (tilsvarende gør sig i øvrigt også gældende for Holm) ligesom han er en glimrende og ekstremt stilsikker solist bl.a. nydeligt dokumenteret i numre som "I Love Paris" og "We'll Be Together Again". Og hvad så med Eske Nørrelykke? Ja han udfylder fornemt sin rolle som steady bassist i en akkompagnerende trio, der i kombinationen mellem rytmisk lethed og stringens næppe findes meget bedre herhjemme.

Endelig er der Jan Harbeck, der formår at spille både elegant og energisk på samme tid. På "Harlem Nocturne" brillerer han med et utal af bud på hvordan man kan frasere blå toner og bends, mens numre som "Is You Is Or Is You Ain't My Baby", "Too Darn Hot" og "Sing, Sing, Sing" viser, at teknisk ekvilibrisme og en let, luftig tone sagtens kan gå hånd i hånd.

Den kritiske lytter vil måske synes, at "Copenhagen Nocturne" som så ikke byder på noget nyt, men for mig er det helt og aldeles originalt, at kvartetten formår at spille så ekstremt stilsikkert og -tro samtidig med, at de enkelte musikeres baggrund og personlighed står så utrolig stærkt. Jan Harbeck Quartets nye udgivelse er et must-have for enhver jazzelsker.

Køb/bestil her

Sarah Elgeti Quintet - Into The Open ****

5/19/2011

 
YOUR FAVOURITE JAZZ

Med "Into The Open" debuterer tyskfødte Sarah Elgeti som frontfigur for sin egen kvintet bestående af Marianne Markmann Eriksen (alt- og barytonsax), Christian Bluhme (guitar), Jens Kristian Andersen (bas) og Thomas Præstegaard (trommer). Derudover gæsteoptræder både Ben Besiakov og Mikkel Uhrenholdt.

Lad det være sagt med det samme: Der er ikke alene tale om en fin kvintet, men også en fin debut af og med musikere, der har noget på hjerte.

Stilistisk befinder vi os i et moderne, melodiøst og lounge-inspireret jazzunivers, med et strejf af sydamerikansk varme og afslappethed. Allerede de indledende numre "Home" og "Bossa Among The Trees" smyger sig fløjlsblødt ind i øregangen og leder naturligt og nænsomt over til albummets absolute højdepunkt - den utrolig stemningsfulde "Out In The Fields" hvor ikke bare saxofonsammenspillet og guitar akkompagnementet er utrolig smukt, men hvor Sarah Elgeti ligeledes giver prøver på sit store kompositoriske og melodiske flair.

Et af de andre stærke elementer på udgivelsen, som bl.a. kommer til udtryk i ovennævnte "Out In The Fields", men også i numre som "Downstairs", "Blustering Waves" og "But I Wish I Could" er arrangementerne. Både i forhold til instrumenternes sammenspil og i forhold til den formmæssige udvikling af numrene formår Sarah Elgeti Quintet at finde en meget fin balance mellem ro og dynamik. Det gør musikken varm og imødekommende uden at den mister intensitet. 

Og så er det skønt, at fløjten får en så fremtrædende rolle på "Into The Open". Ikke alene klæder den musikken utrolig godt - den giver også sounden på hele udgivelsen den bredde, der sammen med den i øvrigt glimrende tekniske produktion smukt skaber den åbenhed som også ligger i pladens titel. "Into The Open" er en lovende og original debut.

Køb/bestil her

Lars Fiil Quartet - Reconsideration ****

5/15/2011

 
FIIL FREE RECORDS/GATEWAY

Lars Fiil Quartet fik deres store gennembrud i forbindelse med Ung Jazz 2010, som gruppen vandt og benyttede som afsæt for flittig turnéaktivitet i både ind- og udland inden indspilningen af deres debut album som udkom i januar i år. Udgivelsen har titlen "Reconsideration" og netop titlen er en ganske sigende indgang til udtrykket hos både Fiil som komponist/kapelmester og kvartettens sammenspil. Således er der tale om et frisk udspil, der bevidst placerer sig i et tvetydigt univers mellem et frit improvisatorisk og et tilsvarende mere stramt tematisk udtryk. Og den tilgang kan sagtens tolkes som en "genovervejelse" af mere gængse koncepter.

Både kompositionerne og kvartettens sammenspil bygger på de elementer, der gør musik mest interessant og vedkommende, nemlig spænding og afspænding. Spektret på "Reconsideration" er meget bredt, både stilistisk og udtryksmæssigt og som lytter bliver man let nysgerrig på hvor musikken bevæger sig hen i de næstkommende takter. Dét er i sig selv en kvalitet - at kunne vække nysgerrighed. Derudover bygger Fiils kompositioner på nogle ganske stærke og iørefaldende temaer, ligesom både de indviduelle færdigheder hos og samspillet mellem de fire musikere i kvartetten er glimrende. Deres unge alder taget i betragtning er det imponerende så groundede de unge musikere optræder i deres respektive roller.

Personligt synes jeg at de numre står stærkest, hvor udtrykket - uanset om tilgangen er stramt tematisk eller frit improviserende - er nogenlunde homogent; hvor man har en fornemmelse af, at historien i musikken er helt afklaret. Åbneren "Reconsideration" bygger på en vældig flot melodi og jeg er vild med, at temaet slutter uden den oplagte harmoniske/tonale forløsning. Også nummeret "Ghost Town", med sit lidt dystre frit fabulerende udtryk er fremragende.

Lars Fiil Quartet har lavet et både modigt og vellykket debut album og det skal blive spændende at se om kvartetten kan holde fast i det i positiv forstand tvetydige udtryk i takt med, at musikerne modnes endnu mere. Jeg er i hvert fald nysgerrig på mere.


Køb/bestil her

Lundin Danemo Kvintett - Nat ****

5/11/2011

 
KOPASETIC PRODUCTIONS (KOPACD 035)

Medlemmerne i Lundin Danemo Kvintett repræsenterer hele tre generationer. Ved siden af den 77-årige svenske trompetist Jan Allan medvirker de to kapelmestre Lundin og Danemo samt bassisten Christian Spering, der har været at finde på den skandinaviske jazzscene siden 80'erne og endelig den unge pianist Jonas Östholm.

"Nat" er et rigtigt jazz album i ordets bedste forstand. Det improvisatoriske element står stærkt, fylder meget og præsenteres med den ro og det musikalske overskud, der gør at de improviserede passager aldrig fremstår som umotiveret "skala-lir", men som "instant composition" med klar retning i både rytmisk, harmonisk, melodisk og fraseringsmæssig forstand. Det kræver ensemblemæssig tryghed og individuel instrumentbeherskelse på et meget, meget højt niveau. Og netop dette er udgivelsens absolut mest fremtrædende kvalitet. Musikerne er simpelthen så dygtige. Tag for eksempel samspillet mellem Lundins sax og Jan Allans trompet. Både i de homofone ofte unisone temapræsentationer som i åbnerne "Ut På Bryggan" samt "Hidden Inside" og i de mere kontrapunktiske numre som eksempelvis "Lovely" samspiller Lundin og Allan med et rytmisk, intonationsmæssigt og ikke mindst udtryksmæssigt overskud, der er en fornøjelse at følge. Men også de andre instrumentalister formår at spille med både overskud og personlighed, hvor særligt den unge Jonas Östholm yder fornemt med- og modspil (bl.a. smukt illustreret i den stemningsfulde "Krystal", der afslutter albummet) til de to temabærende instrumenter. 

Det tematiske materiale på pladen er overbevisende og balancerer ganske fint mellem det let tilgængelige og det mere abstrakte. I den forbindelse er det værd at bemærke, hvor fint de fem numre Danemo og de seks numre Lundin bidrager med danner en homogen kontekst. Det stemningsmæssige univers er smukt afbalanceret uden at være udynamisk og passer perfekt til pladens titel "Nat". Lundin Danemo Kvintetts seneste udgivelse er en varm og lyttevenlig plade, der måske ikke er voldsomt nyskabende, men som byder på god musik, der serveres med overskud, underspillet virtuositet og integritet.

Køb/bestil her

Radiostar - Mannish *****

5/11/2011

 
GATEWAY

Musik er altid mest interessant, når den i en eller anden grad bygger på og giver plads til originalitet. Michael Blicher, der som kapelmester for Radiostar nu er klar med album nummer to udtaler på sin hjemmeside følgende:

"Jeg har siden debuten 'It Cannot Bleed' studeret blues (ur-blues eller folk-blues) i dens reneste former og har fundet frem at der findes en universel blues-nerve i folke musikken fra så vidt forskellige steder som Bulgarien, Syd Korea, Mali og Mississippi". Jeg har på rejser til Syd Korea og Bulgarien opsøgt folkemusik og har ladet mig inspirerer til at skrive en lang række melodier med denne universelle blues-nerve." (www.michaelblicher.dk)

Lyder det som et oplæg til noget originalt? Mon ikke! "Mannish" er et skønt album, der bevæger sig ubesværet mellem forskellige stilistiske og stemningsmæssige universer. Således bydes der på Muddy Waters/Chicago Blues inspirerede numre som f.eks. den glimrende starter "Ballyhoo" (det indledende guitar-riff gav mig et ganske kort flashback til Dire Straits og deres "Money For Nothing") eller "Familiar Faces", der byder på forvrænget og dejlig stramt guitarspil fra Niclas Knudsen, mens numre som de utrolig smukke ballader "To Be Loved" og "All The Best To You" i både tonesprog, musikalsk ro samt det eminente sammenspil mellem Lundins og Blichers saxofoner finder deres inspiration et eller andet sted mellem Afrika og Mississippi. 

Og på trods af den udtryksmæssige og stilistiske bredde efterlader albumet et forbavsende homogent indtryk. Det er der flere grunde til. For det første er sammenspillet simpelthen fremragende med Niclas Knudsen, Thomas Vang og Anders Holm som en sikker rytmgruppe samt Frederik Lundin og Michael Blicher som tveæggede tvillinger i deres saxofon parløb. For det andet er melodierne begavede, iørefaldende og bevægende. For det tredje - og det opfatter jeg som særlig glædeligt - så har orkestret en helt egen, unik sound uanset hvor det befinder sig i genremæssig forstand. Det er der mange konstellationer, der vil kunne lære noget af. Jeg overgiver mig forbeholdsløst - "Mannish" er en glimrende to'er!

Køb bestil her

Kenneth Dahl Knudsen Group - Strings Attached ***

5/11/2011

 
GATEWAY

Når man i en alder af blot 26 år bliver kåret som Årets Nordjyske Jazzmusiker (2010), så kan der næppe herske tvivl om talentet. Bassisten Kenneth Dahl Knudsen udgav i slutningen af 2010 sit debut album "Strings Attached" - et album han selv beskriver som et forsøg på at skille sig ud og være unik på trods af (eller måske på baggrund af) de mange bånd han naturligt bindes af som musiker. For en ung musiker synes det at være et ganske naturligt udgangspunkt for en første udgivelse og som debut fremstår "Strings Attached" ganske vellykket.

Udtrykket på pladen er homogent. Det er moderne, melodiøs jazz med gode temaer og arrangementer, der virker naturlige og som præsenterer Kenneth Dahl Knudsen som begavet komponist. Melodien til "A Merry Song" er meget smuk, ligesom flere af de andre ballader også har nogle iørefaldende temaer. Tilsvarende gør sig gældende i de lidt mere energiske numre som "Greenpoint" og "Temper Trouble Blues", der også giver et ganske godt billede af, at Knudsen er en dygtig bassist.

Instrumenteringen på albummet, er et af udgivelsens stærkeste elementer. Særligt den israelske guitarist Gilad Hekselman bidrager med en både personlig og samtidig utrolig velintegreret instrumental sound (ligesom han er en formidabel solist), mens Mads Lykke (altsax), Jacob Danielsen (basklarinet) og Tomasz Dabrowski (bl.a. trompet) bidrager til et lydunivers med mange velfungerende lag. Dog er jeg personligt ikke ubetinget vild med Dabrowskis til tider lidt løse, udistinkte tone og ansatser, måske fordi det i perioder efterlader indtrykket af en lidt "sjusket" intonation. Men måske er det også et spørgsmål om smag.

Produktionen af albummet er glimrende - og det er et begavet valg, at Kenneth Dahl Knudsen har valgt at samarbejde med den islandske producer Sveinn Kjartansson, som ikke umiddelbart er mest kendt som jazzproducer. Det giver pladen en åbenhed i lyden, der klæder den lidt melankolske musik utrolig godt.

Absolut en plade og en musiker, der er værd at bruge tid på fremover.

Køb/bestil her
<<Previous

    Arkiv

    July 2013
    June 2013
    March 2013
    February 2013
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011

    RSS Feed